Dalok a továbblépéshez | Valentin-napi Special


Oh, Valentin-nap! A szerelmesek ünnepe. Milyen szép is, ha a szerelmünkkel tölthetjük ezt a napot, igaz? Igen, főképp, ha van szerelmünk. Ám sokan otthon ülnek, egy doboz fagyival az ölükben, romantikus filmeket nézve és azon siránkoznak, hogy a kiszemeltjük észre sem veszi őket, nincs, aki viszont szeretné őket vagy hogy a Nagy Ő úgy döntött, hogy külön úton halad a jövőben. Hogyha eleged van a telesírt párnákból, akkor a következő dalokat ajánlom a továbblépéshez! Jó zenehallgatást!

IDGAF és NEW RULES - Dua Lipa
Az egész posztot Dua Lipa inspirálta (köszönjük, Dua Lipa!). Az elmúlt pár hónapban rengeteget hallgattam ezt a két dalát. Kicsit már megcsömörlöttem a sírós és melankolikus szakítós daloktól, így amikor megjelent ez a két szám, bizony hangosan felkiáltottam, hogy "YAAAAAAS!". Lehet, hogy egy kisiklott párkapcsolatról szólnak, de mégis pörgősek, amikre lehet táncolni, plusz arra motiválnak, hogy elfelejtsd azt a bizonyos másik felet. Ráadásul olyan pozitív energiákat árasztanak ezek a daluk, hogy miután meghallgattad őket, sokkal jobban fogod érezni magad a bőrödben.



MALA SANGRE - La Musicalité
Khmmm... Ehhez hasonló dallal ritkán találkozni. Egyrészt, mert tele van dühvel és indulattal, másrészt mert képes ezeket az érzéseket őszintén átadni. A Mala Sangre a mallorcai együttes, a La Musicalité 2009-es, 4 Elementos albumán jelent meg. Tudom, hogy sokak nem tudnak spanyolul, ezért talán nekik kevésbé tűnhet ütősnek ez a dal, mint akik értik, miről szól. De lefordítottam néhány sort, ami kis ízelítőt ad abból, hogy milyen is a dal (előre is elnézést kérek a nyers fordításért):

"Már nem vagy más, csak egy fájdalom, ami nem hathat rám."

"Roppantul gyönyörű vagy, miköben nézem, ahogy sírsz."

"Végre elmész és a legrosszabbat kívánom neked, amit elviselhetsz."

Igen, ez a dal nem egy szép elválásról szól. Régebben utánanéztem, hogy mi inspirálhatta ezt a dalt, de az együttes nem akart róla nyilatkozni. Nem is csodálom. Hogyha épp a dühös korszakodat éled meg a szakításban, akkor ez a tökéletes dal hozzá.


WHAT GOES AROUND... COMES AROUND - Justin Timberlake
Egy klasszikus az elmúlt évtizedből. Amikor kijött ez a dal, megtetszett a klipje, pedig se Justint, se Scarlett Johanssont nem sorolnám a kedvelt hírességeim közé. Mégis megfogott a képi világ, így akárhányszor ment valamelyik zenecsatornán a videóklip, leültem és megnéztem, noha magát a dalt annyira nem szerettem. Aztán tavaly volt egy korszakom, amikor sok 2000-es évekbeli dalt hallgattam és akkor újra rátaláltam erre a számra és beleszerettem. Sajnos egy elég komoly és részemről megbocsáthatatlan témát dolgoz fel: a megcsalást. Bízom benne, hogy az olvasóim közül senki sem tapasztalta meg (és soha nem is fogja), ám ha mégis, egy valamire megtanít ez a dal: a karma majd elvégzi a dolgát. Mondhatjuk másképp, hogy kölcsönkenyér visszajár, visszanyal a fagyi, lényeg a lényeg, hiszek benne, hogy ha valaki rosszat tesz, akkor egyszer ő is vissza fogja kapni az élettől valamilyen formában. Úgyhogy felejtsétek el a másikat, hiszen annál az embernél csak sokkalta jobbat fogtok találni.


GREEN LIGHT - Lorde
Lorde úgy fogalmazott ezzel a dallal kapcsolatban, hogy olyan, mint az a részeg lány, aki a buliban sír az exbarátja után, miközben körbetáncolja a táncparkettet, a többiek pedig összenéznek és arra gondolnak, hogy mennyire szétesett ez a lány. Tény, hogy elég vidámra, jól-érzem-magam-a-bőrömben hangulatúra sikerült ez a dal, viszont a szövege korántsem ezt tükrözi. Hiszen közvetlenül a szakítás után járunk, amikor még darabokban hever a földön a szívünk és nem értjük, hogy mi is történik. Azonban ha nem is a szöveg, hanem maga a zene arra késztet, hogy táncra perdüljünk és ne felejtsük el, a mozgás endorfint termel, amitől jobban érezzük magunkat. Szóval ha valaki most esett át egy szakításon, akkor táncra fel, még akkor is, ha közben potyognak is a krokodilkönnyei!


FUCK WITH MYSELF - Banks
Banks dala a lista kakukktojása, hiszen nem a szakításról szól. Viszont egy olyan témát fejt ki, ami szükséges a továbblépéshez: önmagunkat. Egy szakítás után muszáj foglalkoznunk önmagunkkal ahhoz, hogy felálljunk a padlóról és elkezdjük az új időszakot az életünkben. Fontos, hogy megismerjük, milyenek vagyunk, hogy szeressük önmagunkat és legyünk olyanok, amilyenek szeretnénk lenni, ne foglalkozzunk mások kritikáival. Hiszen mi vagyunk a legjobb barátunk és a legnagyobb ellenségünk is egyben Banks szerint.



Ezzel pedig a lista végére is értünk. Bízom benne, hogy mindenkinek kellemesen telik a Valentin-napja, töltse azt a párjával, egyedül, családi körben, a barátaival vagy a háziállatával. Fel a fejjel, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat!

Ti ismertek olyan dalokat, amik felkerülhettek volna erre a listára? Ha igen, osszátok meg bátran kommentként, kíváncsi vagyok, kit milyen dal segít a továbblépésben. Köszönöm, hogy itt voltatok és hamarosan jelentkezem egy új bejegyzéssel! A legközelebbi viszontlátásra!



A bejegyzés fejlécéhez felhasznált kép forrása: Jamie Street (Unsplash)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kövess Instán!